Cecilia Marogna, de 39 anys, actuava en connivència amb el purpurat destituït pel Papa per irregularitats.
Cecilia Marogna, de 39 anys, una empresària especialitzada en operacions humanitàries la relacions diplomàtiques, ha sigut detinguda a Milà per ordre del Vaticà acusada de malversació portada a terme en connivència amb el cardenal Angelo Becciu, destituït recentment pel Papa per les irregularitats comeses amb fons vaticans.
La Santa Seu acusa ‘la dama del cardenal’, com alguns l’han batejat malignament al Vaticà, d’haver distret 500.000 euros rebuts per ordre del llavors cardenal Angelo Becciu, quan era el número tres del Vaticà; clergue que dues setmanes enrere va ser destituït per Francisco i desposseït de totes les prerrogatives com a cardenal. La directiva i l’excardenal estan acusats del mateix delicte per haver utilitzat fons del Vaticà per a finalitats privades.
L’arrest s’ha produït a la ciutat de Milà per una ordre de la Interpol. Malgrat haver sigut detinguda en territori italià haurà de ser extradida al Vaticà, estat que compta amb una presó amb tres cel·les, una de les quals està ocupada per un financer. Els tràmits poden demorar-se un temps.
Xarxa diplomàtica secreta
Tot i que, segons ella, estava teixint una xarxa secreta de relacions internacionals en suport de la diplomàcia vaticana oficial, la dona havia concedit dues entrevistes públiques a diaris nacionals italians, esbombant obertament la seva activitat. A la pregunta de per què s’ha portat a col·lació el seu nom en l’àmbit d’un súper escàndol financer protagonitzat per l’excardenal Becciu, va respondre textualment: «Em considero una paquet bomba […], disputada per assumptes externs a les muralles del Vaticà, on giren els grans interessos […], en l’àmbit d’un xoc de poders més ampli, que ja ha fet caure molts caps i que tot just acaba de començar, entre faccions que s’oposen al papa Francesc».
La nova Mata Hari vaticana –és la segona que salta a les cròniques en tres anys– és titular de Logsic, una societat amb raó social a Eslovènia, constituïda el 2018 amb un capital social de 7.500 euros i amb tres empleats fixos. A la pregunta de si era veritat que havia construït una diplomàcia paral·lela, va dir que sí. «Reivindico el resultat d’haver construït una xarxa de relacions a l’Àfrica i l’Orient Mitjà per protegir les Nunciatures i Missions dels riscos ambientals i de grups terroristes», va apuntar.
«Analista geopolítica»
‘La dama del cardenal’ explicava amb una carta de presentació del cardenal Becciu: «El signant declara que coneix la senyora Cecilia Marogna i que diposita en ella confiança i apreci per la serietat de la seva vida i del seu ofici», serveis que el llavors número tres de la santa Seu definia així: «Dona servei com a analista geopolític i conseller de relacions externes per a la Secretaria d’Estat, secció assumptes generals».
L’arrest s’enquadra en l’àmbit d’una teranyina d’operacions financeres, algunes de dubtosa reputació, que l’excardenal havia posat dempeus per comprar un edificio de luxe a Londres com a inversió dels diners (200 milions) entregats pels feligresos al Papa per a les seves obres de caritat. Es tracta d’un veritable escàndol que, a més d’evidenciar errors financers de principiant, es relaciona amb dos aspectes actuals de la vida vaticana i de la Santa Seu: l’oposició a la línia del Papa actual, sobretot a una reforma total del Govern de l’església, i les posicionaments en vista del próximo Conclave.
Aquest dimarts, durant una de les últimes reunions de cardenals que elaboren la reforma des de fa anys, el Papa hi va participar per videoconferència. Va dir que «la reforma ja està en curs, fins i tot sota alguns aspectes administratius i econòmics». Sembla que el de la nova Mata Hari no serà l’últim arrest.